KITESURFING-KURSER

Vi slutar inte leka för att vi blir gamla - vi blir gamla för att vi slutar leka


Nu är Surfcentret stängt för säsongen och öppnar igen i slutet av maj 2021.
The Surfcenter is closed for the season and opens again in May 2021.
 

Vill du ge bort en kitekurs i present? Du kan köpa presentkort på valfritt belopp. Maila oss på surfcenter.se@gmail.com så fixar vi det snabbt och enkelt. Betalning med Swish.

Det är mycket viktigt att gå en ordentlig utbildning innan man ger sig ut och kitesurfar. Vi erbjuder flera olika varianter av kitekurser.

WE KITE – SURF.SE – certifierat IKO-center!

Som ett av få godkända IKO-center i Sverige, följer vi den internationella normen och utbildar alla våra elever enligt IKO standards vilket inte bara ger dig ett certifikat efter avslutad kurs, vilket du måste uppvisa när du vill hyra utrustning utomlands. Det borgar också för din trygghet och säkerhet under din utbildning, då vi följer en väl utarbetad pedagogik och inlärningsstege för kite-utbildning. I tillägg till detta har vi även utrustning från marknadsledande tillverkaren DUOTONE och instruktörer med många års erfarenhet från kitesurfing i olika miljöer och vindar.

IKO står för International Kiteboarding Organization och är världens största organisation för kiteutbildning. IKO har över 250 anslutna kitecenter i 60 olika länder, varav WE KITE – SURF.SE är ett av få i Sverige! (läs mer om IKO längre ner på sidan) 

Vårt kursinnehåll följer IKOs riktlinjer och vi tar max 2 st elever per instruktör. Det betyder att du får mycket högre kvalitet på kursen och en snabbare/effektivare inlärningskurva pga av kortare väntetid jämfört med andra kiteskolor som oftast har 4-6 elever per instruktör.

 • ”Prova-på” passar dig som vill testa kitesurfing för att se om det är något för dig. Vi riggar kiteutrustning, går igenom och övar säkerhetsrutiner, flyger träningskite på land och om vinden är lämplig så flyger vi även stor kite i midjedjupt vatten. Du kommer inte att vara redo att kitesurfa själv efter avslutad kurs.
 • Wannabe Rider (IKO Level 1) fokuserar på grunden i kitesurfing och innehåller allt ifrån säkerhetsregler, flygträning med draken till ”bodydrag” i vattnet. Vi fokuserar på kite-kontroll med korta eller långa linor, samt kite-storlek anpassad efter rådande vindförhållanden, och lär oss att justera kraften i draken genom flera olika övningar i stådjupt vatten. Det ger en extra kick och du kommer aldrig vilja gå upp ur vattnet!
 • Freerider (IKO Level 1 + 2) Nu är det dags att komma ut på vattnet och börja träna start/landning, ”body drag” i alla olika riktningar, vattenstart, ”self rescue”, mer säkerhet, väjningsregler på vattnet mm. Du kommer att kunna fortsätta träna tillsammans med en erfaren kompis efter avslutad kurs. Snart kitesurfar du obehindrat i bra förhållanden. Kursen delas upp vid flera tillfällen beroende på väder och vind.
 • KGB Rider (IKO Level 1 + 2 + 3) Nu är det dags att bli en självständig kitesurfare! Mer träning av start/landning på egen hand, höjdtagning/kryss. Kursen delas upp vid flera tillfällen beroende på väder och vind.
 • Privatlektion. Har du redan gått kitekurs och behöver uppfräschning av kunskaperna eller vill du ha hjälp med något trick eller särskild manöver – då är privatlektion en bra idé.
 • Kitefoiling – så nära man kan komma en flygande matta i verkligheten. Läs mer om kitefoiling längre ner på sidan.
    •  

All kiteutrustning från DUOTONE inkl våtdräkt, sittsele, godkänd flytväst och hjälm ingår i priset när du går en kurs. Vid en privatlektion ingår inte kiteutrustning, våtdräkt, sittsele, flytväst eller hjälm.

KURS TIMMAR PRIS 
Prova-på 2,5 1 600 kr
Wannabe Rider (IKO Level 1) 5 2 900 kr
Freerider (IKO Level 1+2) 8 4 300 kr
KGB Rider (IKO Level 1+2+3) 11 (uppdelad på 2 dagar) 5 600 kr
Privatlektion 1    895 kr
Kitefoiling inkl foil och foilbräda 2 1 700 kr
(läs mer om kitefoiling längre ner på sidan)    

Utrustning under kursen
Din IKO-instruktör kommer tillse att du har rätt utrustning under hela kursen och dess olika delmoment. För din säkerhet kommer instruktören alltid att testa din kite innan den överlämnas till dig.  

Du kommer börja lära dig med en s.k. träningskite. Det är en mindre kite, ofta 2-3 kvadratmeter stor, och med kortare linor än man vanligtvis använder.  

Vi använder utrustning från DUOTONE och ION, vilket innebär att du redan från start får köra på kvalitetsutrustning från branschens ledande tillverkare. Utrustningen är noga kontrollerad, väl underhållen och av senaste årets modell. 

 Maila oss på surfcenter.se@gmail.com för bokning.

 

FRÅGOR & SVAR 

Hur känns det att kitesurfa?
Alla kitesurfare har sin egen uppfattning om hur det känns att kryssa runt i havet med hjälp av endast vinden. Beroende på vilken typ av kitesurfare man är, så kan det antingen upplevas som avslappnande & mediterande till uppfriskande & spännande.  

Det är fantastiskt roligt och för många även beroendeframkallande. Det är som att koppla ihop sig med något som är levande men samtidigt så nära de olika elementen vind, vatten och natur, vilket ofta ger en känsla av frihet som man inte kan få nog av.  

Är kitesurfing farligt?
Kitesurfing i lugna vatten och i svaga vindar behöver inte vara speciellt utmanande, och kan anses väldigt säkert. Det är det oväntade i väderomslag, tillsammans med dåligt omdöme som kan leda till en olycka med oönskad utgång. Om man går utanför sin komfort-zon kan det vara farligt. Genom att iaktta några generella regler kan du förhindra and utsätta dig själv eller andra för fara: 

 • Försök aldrig prova kitesurfing utan att gå en nybörjarkurs med en utbildad och erfaren instruktör. Säkerheten är en stor del av kursens innehåll. 
 • Använd aldrig ny utrustning utan att ha kontrollerat alla säkerhetssystem först. 
 • Öva själv-räddning i lugna förhållanden, så du vet vad du behöver göra om något skulle hända i mer krävande förhållanden. 
 • Lär dig internationella väjningsregler, för att undvika kollisioner i vattnet. 
 • De flesta olyckor sker på land. Ta det extra försiktigt vid start och landning av din kite. 
 • Kontrollera väderprognoser och speciellt vindförhållanden innan du beslutar dig för att sticka ut och kitesurfa. Undvik att gå ut på vattnet om förhållandena är för svåra för din nivå och erfarenhet. 
 • Åk aldrig ut på havet ensam. 
 • Äventyra aldrig din säkerhet för att rädda din kite. Det är ibland viktigare att koppla loss dig från en okontrollerbar kite, än att försöka få kontroll på den igen.
    •  

Är det lätt att lära sig kitesurfa?
Ja, med hjälp av en erfaren instruktör, bra utrustning och vindförhållanden, kan du på några dagar lära dig att använda kite och bräda till den nivån att du är uppe och kör längre sträckor utan att krascha. Det är helt klart lättare att lära sig än windsurfing och vågsurfing.  

Det hjälper om du har tidigare erfarenhet av segling, windsurfing eller andra vindsporter, liksom om du tidigare utövat snowboard, wakeboard eller skateboard.  

Hur lång tid tar det att lära sig kitesurfa?
Det är ungefär som med att ta körkort för bil, variationen är stor. Några behöver ett fåtal lektioner, medan andra behöver återkomma och repetera samma sak flera gånger innan de bemästrar tekniken.  

En genomsnittlig elev kan lära sig tillräckligt mycket för att kunna öva på egen hand efter vår kurs; Freerider. Andra behöver ytterligare en eller ett par dagar övning.  

Efter avslutad kurs rekommenderar vi att du hyr eller köper egen utrustning, så du kan fortsätta öva på egen hand tills du når nästa milstolpe i din karriär; att kita upwind! De flesta upplever detta som en oerhört härlig känsla, då man själv kan ta sig tillbaka till utgångspunkten utan att behöva gå tillbaka längs stranden.  

Vilken förkunskap behöver jag för att lära mig kitesurfa?
Ingen förkunskap alls, du behöver vara normaltränad och beredd att utmana dig själv och en del tålamod.  

För övrigt behövs det självklara – vind & vatten! Dessutom behöver du följande utrustning:

 • Kite (drake) 
 • Bom & linor – med säkerhetslina 
 • Sele 
 • Bräda 
 • Våtdräkt 
 • Hjälm och flytväst (krav för elever och nybörjare)
 • Pump

Hur länge håller en kitesurfing-utrustning?
Materialet i utrustningen blir bättre och bättre för varje år, men vid användande utsätts den för UV-strålning, saltvatten, sand och vindar. Beroende på hur mycket den används, hur den sköts, så kan den hålla allt från något år, till många år.  

Hur gammal måste man vara för att börja med kitesurfing?
Det finns ingen åldersgräns för kitesurfing. Det finns en del barn som börjar redan vid fem års ålder. Barn är snabblärda, och så länge de kan simma kan man i stort sett börja lära dem grunderna.  

Samma sak gäller för äldre. Låt inte åldern hindra dig från att bevara din ungdom. Kitesurfing med en sitt-sele och rätt anpassad kite och bom, kommer inte upplevas som speciellt tungt för muskler eller leder, utan skapar istället bra träning och många härliga skratt, och mycket glädje. 

Hur snabbt kan man åka med en kitesurfingbräda?
Vid hastighetstävlingar i speciellt gynnsamma förhållanden har men uppnått hastigheter runt 50 knop. 

Vad är ”Freestyle kiteboarding”?
Det är en typ av trick-orienterad sport, som speciellt fokuserar på urkrokat, wakeboardinspirerade trick.  

Vad är skillnaden mellan kitesurfing och kiteboarding?
Egentligen ingenting. De flesta använder båda uttrycken för samma sak. Vissa menar att kitesurfing är när man surfar i en våg, medan kiteboarding är när man åker på platt vatten. Kitesurfing är en mer använd term, som oftast används för att beskriva aktiviteten på vattnet med en bräda och en kite.  

Vad är skillnaden mellan kitesurfing och windsurfing?
Windsurfing är en betydligt äldre sport, och utvecklades från surfing genom att lägga till elementet vind, vilket också lades till i själva namnet. Med den logiken är också kitesurfing windsurfing… Eller om vi håller oss till kitesurfing, borde windsurfing kallas sailsurfing. Det kommer såklart aldrig hända!  

Windsurfing är en brädsport där man använder mast och segel för att utnyttja kraften i vinden. Kitesurfing är också en brädsport där man använder en kite (drake) för att utnyttja kraften i vinden. 

Kan man använda en wakeboard till kiteboarding?
Ja, det kan man i princip göra. Du kommer dock att behöva extra mycket kraft för att kompensera för ”rocker” som finns i wakebrädanKitebrädor är designade för att vara snabbare än wakebrädor. De planar snabbare och är enklare att kryssa med. 

Vem uppfann kitesurfing?
Hans Wallén och Oscar Ardfelt såklart!  Nej, det stämmer inte.   

Även om det genomförts många försök att använda drakar för att åka på vattnet redan under 70- & 80-talet, så brukar man säga att de franska bröderna Legaignoux var de som uppfann den moderna kitesurfingen. De började med uppblåsbara kites runt 1997 och strax därefter började dessa massproduceras under namnet Wipika.  

Maui på Hawaii har alltid ansetts som föregångaren till utvecklingen av kitesurfing, tack vare dess befolkning som är mer eller mindre besatta av vattensporter. Många av de allra första pionjärerna kom därifrån, som exempelvis Laird Hamilton, Robby Naish, Pete Cabrinha och Lou Wainman  

Idag produceras ett stort antal märken inom branschen, och det absolut största och mest välrenommerade är DUOTONE, med sitt huvudsäte i Tyskland, och SURF.SE är den svenska importören. 

 

IKO-CERTIFIERAT CENTER & INSTRUKTÖRER = säkerhet och kvalitet och är anledningen till att du ska välja ett IKO-certifierat center och instruktör!

IKO står för International Kiteboarding Organization, men kallas alltså i dagligt tal för IKO. Organisationen startades i Dominikanska Republiken 2001 med syfte att göra sporten både mer populär och säker. Nu år 2020 har IKO över 600 000 certifierade kitesurfare, 4000 kvalificerade instruktörer och 250 anslutna kitecenters runt hela världen.

Kitesurfing är ju en spektakulär sport med ett massivt ökat intresse, vilket skapar en sund utvecklig av både utrustning och utbildning. För att säkerställa att sporten utövas på att säkert sätt, har IKO skapat både regler och riktlinjer med säkerhet och kvalitet i fokus.  

IKO Standards hjälper eleverna att konsekvent nå framgångar som självständiga kitesurfare, och fokuserar på säkerhet och effektivitet i utbildningen. Oavsett var i världen du befinner dig, så kommer din kurs att följa ett väl utarbetat koncept.  

Vad krävs för att bli en IKO-instruktör? 

En IKO-instruktör är minst en kitesurfare Nivå 4, som har genomgått och godkänts både Assistant Instructor Training Course (AITC) och Instructor Training Course (ITC). Efter godkännande som IKO-instruktör krävs ett aktivt medlemskap för att behålla sin status inom IKO.  

Hur fungerar certifieringen för mig som elev? 

Efter avslutad kurs kommer du som elev att certifieras. Antalet utbildningstimmar bokförs och de moment i utbildningen som du klarat av noteras i din certifieringsstege. Detta är av största vikt för dig egen utveckling som kitesurfare, och gör dig även medveten om dina framsteg och förstår dina begränsningar och möjligheter efter avslutad kurs. 

Om du vill hyra utrustning utomlands, så kräver de allra flesta utländska kitecenter att du är IKO-certifierad och kan visa upp ditt IKO-medlemskort. 

 

IKO:s INLÄRNINGSNIVÅER

Discovery (Level 1) – WANNABE RIDER 

Första steget inom kitesurfing kallas Discovery Level. Här lär du dig grunderna såsom: SEA bedömning och utvärdering, montering och förberedelse av utrustning, säkerhetssystem, och före-start-kontroller. Därefter kommer praktiska övningar som styra kiten i luften, och släppa bom, flyga med en hand och landa kiten. Viss vind-teori ingår också, liksom att packa ihop din utrustning efter lektionen.   

Intermediate (Level 2) – FREERIDER 

Detta steget innefattar i och uppgång från vattnet, kitekontroll, liksom att få upp kiten i luften igen efter att den kraschat i vattnet. Efter att du behärskar dessa tekniker kommer du lära dig att utnyttja kraften i kiten genom att styra den fram och tillbaka i vindfönstret, och även s.k. body-dragging, både utan och med bräda i din hand.  I detta steg ingår även väjningsregler och dragläge liksom vattenstarter med bräda.   

Independent (Level 3)  KGB RIDER 

Här börjar du närma dig ett stort delmål på din inlärningskurva. Du ska nu bekvämt och obehindrat kunna ta dig ut på vattnet, känna till väjningsregler och fått en känsla av att komma upp på brädan. Du ska nu lära dig att stanna på kommando och även kontrollera din hastighet genom att skära brädan i vattnet.  

Därefter är det dags för ett av de allra viktigaste stegen inom kitesurfing – att kunna bemästra köra upwind (kryssa). Detta kommer hjälpa dig behålla höjden och är ett viktigt moment inom sporten.  

Andra moment som kan tränas är vändningar, köra toeside, och förbättra stans och hållning. Självräddning är också en viktig del i utbildningen.  

När du uppnått denna nivå är du officiellt en oberoende kitesurfare och allt kommer handla om att ha kul ute på vattnet med dina kite-kompisar. Du kommer upptäcka att ingen dag på havet är lik den andra. Varje dag kommer bjuda på nya äventyr, upplevelser och erfarenheter. Det är en av anledningarna till varför så många älskar denna sport.   

Advanced (Level 4) – PRIVATLEKTIONER 

För de som inte nöjer sig med att kunna cruisa fram och tillbaka på vattnet, utan vill lära dig hoppa, jippa, och även kombinera flera olika manövrar till olika grabs eller trick.  

———————————————————————————————————— 

   

KITEFOILING – så nära man kan komma att åka på en flygande matta i verkligheten.  

Känslan av att du är på väg att taxa ut på startbanan, flyget ska strax lyfta. Den högre höjden över havet skapar ett helt annat perspektiv och en härlig dämpad känsla, som att åka en mini-hoovercraft eller just en flygande matta. Bättre översikt och ett vidare synfält, ger dig en skön medvetenhet över omgivningarna, och när du så gott som ljudlöst flyger fram över vattenytan, undrar du varför du aldrig gjort detta tidigare!  

En bonus du får på köpet, genom betydligt bättre up-wind förmåga och högre hastighet, är andra platser som du aldrig kunnat kite-surfa till tidigare, nu enkelt nås med några snabba svängar. Bekymra dig inte över om vinden droppar några sekundmeter, det behövs knappt någon vind alls för att skapa den lilla kraft du behöver för att ta dig fram över vattnet.  

Visst, att starta din nya karriär som ”kitefoilare” kan vara utmanande. Speciellt svårigheten att bemästra stabiliteten, när du ska upp på en 90 cm mast i högre hastigheter än du är van vid, ställer en del krav. Det kan upplevas svårt i början, men efter lite övning har din kropp anpassat sig till den nya tekniken, och brädan med mast blir som en förlängd del av dina ben  

För att inlärningskurvan ska bli så snabb och smärtfri som möjligt rekommenderar vi att du väljer att lära dig av en av våra erfarna instruktörer. Vi har alla gjort de misstag du kommer göra, och kan på ett enkelt och pedagogiskt sätt förbereda dig för den nya tekniken och utrustningen. Vi kommer att börja med en kortare mast, för att ge dig mer tid att faktiskt stå på brädan, istället för att krascha alltför ofta. När tiden är mogen, byter vi ut masten mot en längre, och du kommer snart åka flygande matta – helt på egen hand.  

 • Flyg 90 cm över vattenytan 
 • Kiteboarding möjlig i vindar från 4 m/s 
 • Tystnaden när du svävar över vattenytan 
 • Enkelt att ta sig iväg på längre äventyr 
 • Fantastisk upwind förmåga 
 • Hög hastighet i vattnet 
    •   

PRIS KITEFOILING-KURS

 • 2 timmar inklusive foil och foilbräda 1 700 kr
 • Hyra av foil och foilbräda (efter godkänd avslutad kurs) 3 timmar 500 kr   
    •  

STEG 1 Vattenstart
– Kiteposition
– Brädposition
– Fötter position
– Vattenstart
– Hastigheten i vattnet
– Hur man ramlar

STEG 2 Flyga
– Köra med brädan plant 
– Köra iväg 
– Kroppsposition 
– Hastighetskontroll 
– Kontrollera brädans trimning

STEG 3 Åka 
– Byta riktning 
– Åka upwind / kryssa
– Åka downwind / undanvind
– Jippa 

PRIS FÖR 5 TIMMAR

KITEKURS
kr2900
Wannabe Rider (IKO Level 1)
inkl all utrustning från DUOTONE & ION
 • Längd: 5 timmar
 • Maila till: wekite@surf.se för bokning
KONTAKTA OSS FÖR BOKNING